Her kan du læse om de forskellige former for plejefamilier, der findes, hvordan du kan søge om at blive plejefamilie og hvad det indebærer. Skulle I vælge at blive plejefamilie, så vil I ikke stå alene med det. Vi fører tilsyn og støtter jer i jeres arbejde med barnet. Vi afholder også efteruddannelseskurser, temaaftener og arrangementer, som kan bidrage til at kvalificere jer til jeres plejeopgave.
Familier, der ønsker at blive godkendt som pleje- og aflastningsfamilier, skal henvende sig til Socialtilsyn Hovedstaden.
Aflastningsfamilie
Aflastningsfamilier er familier med lyst og overskud til at passe et andet barn i deres hjem. Barnet vil som udgangspunkt komme i familien hver 2. eller 3. weekend og i nogle tilfælde enkelte hverdage.
Døgnplejefamilie
Hvis I er generelt godkendte som døgnplejefamilie hos Socialtilsynet, kan I henvende jer til familieplejekonsulenterne og forhøre jer om jobbet.
Hvis I og Gladsaxe Kommune er enige om at anbringe et barn hos jer, bliver der udfærdiget en ansættelseskontrakt mellem jer og Gladsaxe Kommune. Kontrakten beskriver hvilke opgaver, der ønskes løst i forhold til det konkrete barn og dets familie. Derudover indeholder den følgende:
- Plejelønnens størrelse
- Kost og logi beløb (skattefrit)
- Evt. særlige udgifter til etablering eller lign.
- Forsikringsforhold
- Samarbejde/besøg i forhold til plejebarnets forældre
- Regler vedrørende opsigelse
- Konsulentbesøg
Netværksplejefamilie
- at blive netværksplejefamilie for en I kender, kan I det?
Her er tale om en foranstaltning, hvor et barn anbringes hos familiemedlemmer eller andre fra barnets netværk, hvor der i forvejen er en vis tilknytning.
At være netværksplejefamilie indebærer, at man aftaler arbejdsvilkår og handleplaner for barnet med den opholdskommune, som barnet kommer fra.
Det er afgørende for barnets udvikling, at I er i stand til at indgå i det samarbejde, der kræves med barnets forældre og den oprindelige opholdskommune. I vil få dækket omkostningerne ved barnets ophold. Der udbetales en fast skattefri ydelse hver måned fra kommunen, og der er derfor ikke noget økonomisk mellemværende mellem jer og barnets biologiske familie.
Privat døgnplejefamilie
Ingen må modtage et barn under 14 år til døgnophold i privat familiepleje i en sammenhængende periode ud over 3 måneder, uden der er udstedt en plejetilladelse til privat døgnpleje.
Det er forældrene/myndighedsindehaveren, der har ansvar for, at der er den fornødne tilladelse.