Tobak og stoffer
I Gladsaxe Kommune har vi valgt et forebyggelseskoncept kaldet for at informere de unge om stoffer, rygning og alkohol. Det kan du læse mere om her sammen med generel information om tobak og stoffer.
ACT ON IT D:R:U:G:S er et teaterforedrag med fokus på at forebygge brug af hash og hårde stoffer.
Det er samtidig en ny måde at kommunikere på: Ved at bruge en blanding af fiktion, journalistik og teater kommer budskaberne ud til eleverne med en større påvirkningskraft og relevans. Med teatrets virkemidler kommer eleverne til at indleve sig i to brødre og et valg som får konsekvenser for dem begge. De møder Jacob, der fortæller sin personlige historie. I løbet af teaterforedraget kommer eleverne tæt på at forholde sig til de valg, de står overfor i forhold til hash og hårde stoffer. Målet med teaterforedraget er at få de unge til at træffe et aktivt valg om at sige nej til hash og hårde stoffer.
ACT ON IT D:R:U:G:S er en rå fortælling, der er skrevet af manuskriptforfatter & journalist Frida Paustian. Det er instrueret af Kim Dambæk – og foruden Jakob møder vi behandler Nikolaj Schierning & 1.reservelæge, ph.d. Bjørn H. Ebdrup.
Det er udviklet af Gladsaxe Kommune i samarbejde med ACT ON IT ved skuespiler Thomas Milton.
Tobaksforebyggende undervisning er obligatorisk i Gladsaxe Kommune. Byrådet har besluttet, at alle 7. og 8. klasse på kommunens folkeskoler skal modtage tobakforebyggende undervisning.
Den tobakforebyggende undervisning består af tre dele
Eleverne i 7. klasser ser et teaterforedrag, der med teatrets virkemidler, får de unge til at reflektere over rygning og tobakkens og nikotinens skadelige virkning i og på kroppen.
3-4 uger efter eleverne har set teaterforedraget, modtager de 1½ times undervisning af to sundhedsplejersker, der har en særlig uddannelse i tobaksforebyggelse. Eleverne deltager i et Jeopardyspil, hvor de i grupper skal besvare forskellige spørgsmål om blandt andet tobakkens kemiske sammensætning og hvor mange penge det koster om året at bruge tobak.
I 8. klasse modtager eleverne igen 1½ timers undervisning. Også her er undervisningen bygget op omkring et Jeopardyspil. Jeopardyspillene er udarbejdet af Susanne Jul Petersen og Annette E. Gabrielsen.
Der er i begge undervisningsgange indlagt tid til dialog og reflektion mellem sundhedsplejersken og eleverne.
Vores mål er at få de unge til at træffe et valg om at forblive tobaksfri.
Mere om ACT ON IT - don´t smoke
Teaterforedraget ACT ON IT er en ny måde at kommunikere på. Ved at bruge en blanding af fiktion, journalistik og teater, kommer budskaberne ud til eleverne med en større gennemslagskraft og relevans. Ved hjælp af teaterts virkemidler kommer eleverne til at føle med skuespillerens rolle, en afdanket tobakssælger. I løbet at teaterforedraget kommer eleverne måske i tanke om, at de selv har et familiemedlem, der er syg eller død på grund af rygning.
I Danmark hører det at være ung og drikke tæt sammen, og nogle vil mene lidt for tæt. Men hvor meget drikke de unge egentlig? Og hvad betyder alkohol for de unges udvikling og trivsel?
Som forældre kan det være svært at vide, hvad kammeraterne må og gør. Teaterforedraget ACT ON IT @lkohol henvender sig til elever i 7. og 8. klasse ligesåvel som deres forældre. Teaterforedraget kommunikerer til tilskuerne på en ny måde. Ved at bruge en blanding af fiktion, journalistik og teater kommer budskaberne ud med større påvirkningskraft; og ved at forældre og børn ser og oplever det samme, skabes der muligheder for dialog om alkohol. Den fælles oplevelse og viden giver et godt afsæt for en fælles snak og for gode aftaler mellem forældre og børn om alkohol.
Snus er en form for røgfri tobak. Snus indeholder nikotin, som er stærkt afhængighedsskabende. Og nikotin skaber en ubalance i hjernen, som gør at hjernen kræver mere og mere nikotin. Nikotinen trænger gennem slimhinderne i munden og over i blodet. Herfra føres det op til hjernen.
Unge er mere følsomme over for nikotin end voksne, idet deres hjerner ikke er færdigudviklede. Nogle undersøgelser viser, at hvis hjernen bliver udsat for nikotin, mens den er under udvikling, så kan det give varige skader
Det er forbudt at sælge snus i Danmark. Alligevel har hver tredje unge mand prøvet snus, og 12 pct. bruger det dagligt, ugentligt eller sjældnere. Unge bruger snus med smag af hyldeblomst, vanilje og frugt. Smage, som gør, at snusen virker harmløs og ufarlig.
Snus er en slags røgfri tobak
Snus er blot en af mange typer røgfri tobak. Snus kan være tør eller fugtig, pakket løst eller i portionsposer. Røgfri tobak anbringes oftest i munden, men nogle produkter placeres i næsen. Tobakspastiller, tyggetobak (chewing bags) og pulvertobak (snuff) er andre former for røgfri tobak, der bruges i Danmark. Globalt set findes der mange flere typer.