Driftsforstyrrelser
Pludseligt opståede skader - hvad skal jeg gøre?
Offentlige ledninger repareres af det kommunalt ejede selskab Novafos. Reparation af private ledninger påhviler grundejeren. Novafos vil være behjælpelig med at lukke stophanen.
Læs mere på Novafos' hjemmeside
Ved driftsforstyrrelser vedrørende drikkevandet og vandledninger kontaktes vagtafdelingen i Novafos.
Novafos' kontaktoplysninger
- Telefon: 44 20 80 00
- Åbningstider: Mandag til torsdag mellem kl. 8.00 og kl. 15.00 og fredag mellem kl. 8.00 og 14.00
- Telefon udenfor normal arbejdstid: 44 20 80 80.
- E-mail: [email protected]
- Adresse: Novafos, Blokken 9, 3460 Birkerød
- Tilstoppet kloak
- Oversvømmet kælder
- For høj vandstand i søer
Ved tilstoppet kloak bør du først sikre, at der er gennemløb til ejendommens samlebrønd. Dette kan du undersøge ved at hæve dækslet til samlebrønden og for eksempel skylle i toilettet.
Ved driftsforstyrrelser vedrørende offentlig kloak kontaktes Novafos på telefon 44 20 80 00
Vi har samlet en række spørgsmål og svar om kloak til dig her.
Dit vandforbrug
Her kan du læse gode råd til, hvordan du kan holde styr på dit vandforbrug og undgå overraskelser på vandregningen.
Det er en rigtig god ide, at aflæse måleren jævnligt og holde øje med forbruget - gerne en gang om måneden eller mere. Jo oftere måleren aflæses, jo hurtigere opdages en eventuel utæthed. Samtidig gør det dig også mere bevidst om dit forbrug. Er du i tvivl, om du har en utæt installation, så luk for alt, hvad der kan bruge vand. Se på måleren: Det lille sølvfarvede tandhjul skal stå helt stille. Bevæger det sig bare en anelse, bør en autoriseret VVS mester kontaktes.
Det er meget forskelligt, hvad en familie bruger af vand. Som tommelfingerregel bruger en voksen ca. 60 m³ om året, et barn ca. 25 m³.
Er du i tvivl om du har en utæt installation, så luk for alt, hvad der kan bruge vand. Se derefter på måleren: Det lille sølvfarvede tandhjul skal stå helt stille. Bevæger det sig bare en anelse, bør en vvs-installatør kontaktes.
I Danmark kommer drikkevandet fra grundvandet. Det er derfor vigtigt, at alle er med til at værne om grundvandet, så der også i fremtiden kan indvindes rent grundvand. Gladsaxe Kommune opfordrer derfor alle til at undgå brugen af pesticider og til at undgå spild af olie, kemikalier med mere på jorden. Gladsaxe kommune har udarbejdet en pjece om hvordan du kan beskytte dit drikkevand ved at undgå at bruge pesticider. Hent pjecen om pesticider (PDF, nyt vindue).
Du skal selv sørge for at vedligeholde stikledningen fra skel og ind til bygningen – også kaldet jordledningen. Ved nogle rækkehusbebyggelser ligger hovedledningen dog inde på privat grund. I disse tilfælde vil der være en deklaration, hvoraf det fremgår, hvem der har vedligeholdelsespligten.
Vi har samlet en række spørgsmål og svar om drikkevand til dig her.
Vand- og afløbsledninger
Du skal hente en tilladelse fra kommunen før du bygger, omlægger eller installerer vand- og afløbsledninger. Det gælder dog ikke for renovering af eksisterende ledninger og for ledningsarbejder ved enfamiliehuse.
Ansøgningen skal altid være skriftlig og indeholde:
- Oplysning om adresse og matrikelnummer.
- Underskrift fra ejeren.
- Kloak- eller ledningsplan der tydeligt viser de eksisterende og nye forhold.
Ansøgning med bilag skal fremsendes i 2 eksemplarer.
(Hvordan...?)
Alt arbejde med vand- og afløbsledninger skal udføres af en autoriseret mester. Du kan på dansk byggeris hjemmeside få adgang til et register over autoriserede kloakmestre.
Ønsker du at føre vand til faskine, så skal du søge om tilladelse hertil hos Kommunens Miljøafdeling.
Har en ejendom ikke tidligere været beliggende i et kloakeret område (inddraget under et kloakopland), skal der betales et tilslutningsbidrag. Se taksterne får nye stikledninger og vandstik på Novafos' hjemmeside.
Formålet med en afløbskoefficient er, at der kun ledes den mængde regnvand til kloakken, som kloakledningerne er dimensioneret til.
Afløbskoefficienten er et udtryk for, hvor stor en del af det regnvand, der falder på en matrikel, som må ledes til kloakken.
Hvordan bruger jeg afløbskoefficienten?
Afløbskoefficienten kan bruges til at beregne, hvor stort et befæstet areal på matriklen, der må føre regnvand til kloakken. Det befæstede areal er tagareal, fliser, asfalt med videre.
Beregningen er: grundareal x afløbskoefficient = befæstet areal, hvoraf der må ledes regnvand til kloakken.
Hvis eksempelvis matriklen er 800m2 og afløbskoefficienten er 1/6, må der kun ledes regnvand til kloakken fra 133 m2 befæstet areal.
Hvad gør jeg, hvis jeg ikke kan overholde min afløbskoefficient?
Hvis du ikke kan overholde afløbskoefficienten, kan du eksempelvis lede regnvandet til en faskine, fra den del af det befæstede areal som er "større" end afløbskoefficienten angiver. Andre løsninger til at håndtere regnvandet på egen grund kan du læse om på vores regnvands-hjemmeside. Hvis løsningerne ikke er nok, skal regnvandet forsinkes. Kontakt Gladsaxe Kommune på telefon 39 57 58 51 for at høre mere om dette.
På kortet nedenfor kan du se din afløbskoefficient.