Hvad skal jeg gøre af mit regnvand?
For meget regnvand til kloakken kan give problemer i kloaksystemet. Det kan være i form af oversvømmelser i kældre og på veje, eller at der udledes fortyndet spildevand til vandmiljøet. Derfor er der en grænse for, hvor meget regnvand du som grundejer må aflede direkte til kloakken.
Hver matrikel eller grund skal overholde en afløbskoefficient, som angiver hvor stor en del af din grund, der må aflede regnvand direkte til kloakken. Eksempel: Hvis afløbskoefficienten er 1/6 og din grunds størrelse er 800 m2, må du aflede regnvand fra et areal på 133 m2. Her kan du se, hvad afløbskoefficienten er for din grund.
Læs mere om afløbskoefficienter.
Hvis du ikke kan overholde afløbskoefficienten, kan du forsinke det på grunden eller eventuelt lede regnvandet til en faskine eller via terræn i et regnbed, hvis grunden er egnet til nedsivning.
Læs mere om regnvandsløsninger
Hvad er en faskine? En faskine opsamler regnvand og leder det direkte ned i jorden. Dermed aflastes kloaksystemet ved kraftig regn, og du sparer eventuelt udgiften til at koble afløbet til kloakken.
Hvad er et regnbed? Med et regnbed kan du lade regnvand sive ned i jorden, så du mindsker risikoen for oversvømmelse.
Læs hvordan du anlægger et regnbed i haven
Det er ikke alle områder i kommunen, hvor det er en god løsning at nedsive regnvandet via faskine eller en løsning på terræn. Find ud af, om du bor i et område, som er egnet til nedsivning ved at indtaste din adresse på kortet neden for.
Hvor stor faskinen eller regnbedet skal være afhænger af jordens evne til at nedsive. Du kan lave en simpel infiltrationstest til at finde ud af, hvor stor du skal lave din faskine.
Se hvordan du laver Infiltrationstesten
Infiltrationstesten er nem at udføre. Den udføres ved, at du graver et hul i haven, på det sted og til den dybde, hvor du ønsker faskinen placeret. Herefter fylder du vand i hullet og registrerer, hvor meget vandet synker i løbet af eksempelvis ti minutter. Sænkningen af vandet giver en indikation af, hvor god jordbunden er til at lede vandet væk. Sænkningen (i mm) kan bagefter bruges til at se, hvor stor faskinen bør være
(PDF) link til fil, set i forhold til, hvor stort dit tagareal er.
Du kan også bruge Spildevandskomiteens regneark. Husk at aktivere makroer.
Her kan du taste dine data ind i regnearket for at beregne størrelsen på både et regnbed og en faskine.
Du skal søge om tilladelse til at nedsive regnvand via Byg og Miljø. https://www.bygogmiljoe.dk/
Når du søger, skal du vedlægge en tegning, hvor placering af nedsivningsanlægget kan ses. Du skal oplyse følgende:
Størrelse af det areal, der skal afledes til nedsivningsanlægget
Størrelse på nedsivningsanlægget
Tagets materiale (hvad er taget lavet af)
Afstand til skel og bygninger (krav er 5 meter fra boligen, 2 meter fra skel og andre bygninger)
Størrelse af grunden og af det samlede, bebyggede areal
Alternativt kan du sende disse oplysninger til [email protected]
Hvis du ikke kan overholde afløbskoefficienten og din grund ikke er egnet til nedsivning, skal regnvandet holdes tilbage i et forsinkelsesbassin.
Et forsinkelsesbassin tilbageholder regnvandet på egen grund, indtil der er plads i kloakken. Hvor stort forsinkelsesbassinet skal være, afhænger af hvor meget vand, der skal tilbageholdes. Forsinkelsesbassinet kan udføres ved at øge diameteren på kloakrøret, hvormed opsamlingskapaciteten i kloakrøret øges. Beregn, hvor stort forsinkelsesbassinet skal være, ved at bruge dette regneark.
Regnearket kan også anvendes til at beregne den maksimalt tilladte vandmængde til kloakken, idet kloakken ellers vil blive overbelastet. For at kunne overholde den maksimalt tilladelige vandmængde, skal du koble en vandbremse på kloakken, inden regnvandet ledes fra din grund til hovedkloakken. Arbejdet skal udføres af en autoriseret kloakmester.
Ud fra geologiske data er kommunen blevet kortlagt i områder der er egnet, mindre egnet eller ikke er egnet til nedsivning
Derfor kan der være ejendomme, der har fået tilladelse til nedsivning, som ikke ville få tilladelse i dag.
Hvis du håndterer mellem 50-100 % af regnvandet på egen grund, har du mulighed for at søge Novafos A/S om tilbagebetaling af en del af tilslutningsbidrag for regnvand. Se nærmere på www.novafos.dk. Her kan du også få oplyst hvilke forudsætninger, der skal være opfyldt for at få udbetalt penge.