Skip til hoved indholdet
  Hjem Borger Sundhed og omsorg Vaccination mod influenza

Vaccination mod influenza

Influenza er en virusinfektion, der kan ramme alle.

Sundhedsstyrelsen anbefaler vaccination til dig, der er i risiko for et alvorligt forløb med influenza og covid-19

Følgende borgere er omfattet af tilbuddet om gratis vaccination mod influenza og covid-19 fra den 1. oktober til 15. januar:

 • Personer, der er fyldt 65 år
 • Personer, der lever med kroniske sygdomme
 • Personer med svær overvægt (BMI over 35)
 • Personer med andre alvorlige sygdomme eller tilstande, som medfører, at influenza eller covid-19 udgør en alvorlig sundhedsrisiko, fx personer med svær psykisk lidelse, Downs syndrom eller svært misbrug
 • Gravide i 2. og 3. trimester
 • Husstandskontakter til personer med medfødt eller erhvervet immundefekt
 • Husstandskontakter til børn i øget risiko for influenza eller covid-19

Førtidspensionister og børn i alderen 2-6 år bliver desuden tilbudt gratis vaccination mod influenza.

Du kan blive vaccineret på regionale vaccinationssteder, som ligger mere end 50 steder rundt i landet.

Du kan også blive vaccineret på 279 udvalgte apoteker.

For beboere på plejehjem er der et særligt vaccinationstilbud, da de kan blive vaccineret på deres plejehjem.

Du bestiller tid til vaccination på www.vacciner.dk. Her kan du finde det sted og den tid, der passer dig bedst.

Brug for hjælp?

Hvis du har brug for hjælp til at bestille tid til vaccination, kan du besøge din regions hjemmeside eller ringe til dem:

Region Nordjylland

Telefon 97 64 84 63

Region Midtjylland

Telefon 70 23 24 15

Region Syddanmark

Telefon 99 44 07 17 (tast 1)

Region Sjælland

Telefon 70 20 42 33

Region Hovedstaden

Telefon: 38 64 99 00

Ja. Du kan trygt blive vaccineret mod influenza og covid-19 på samme tid. Man må dog ikke blande vaccinerne i samme sprøjte, så du skal have 2 stik.

Alle vacciner har bivirkninger, og det gælder også vaccinerne mod influenza og covid-19. Nogle får feber, hovedpine eller bliver øm i området, hvor de er blevet vaccineret. Det er helt almindelige bivirkninger, som går over af sig selv.

Det er meget sjældent, at nogen får svære allergiske reaktioner efter vaccination. Hvis du tidligere har reageret med svær allergisk reaktion efter en vaccination eller efter injektion med et andet lægemiddel, bør du tale med en læge, før du bliver vaccineret.

Hvis du har mistanke om langvarige bivirkninger efter covid-19 vaccination, kan det være en god ide at tale med en læge om det. Hvis man oplever at have fået alvorlige eller langvarige bivirkninger efter covid-19 vaccination er der mulighed for at søge om erstatning.

Selvom langt de fleste børn ikke bliver alvorligt syge, giver influenza hvert år bekymringer, fravær og brud på hverdagen i mange familier. På børneafdelingerne er der dog hvert år enkelte børn, der bliver indlagt med alvorlig influenza eller alvorlige bakterieinfektioner, som er opstået som komplikation til influenza. Børn bliver vaccineret med næsespray ved at få et pust i næsen.

Mindre børn har typisk mange kontakter i løbet af en dag, som kan blive smittet, hvis de kommer i kontakt med det influenza-smittede barn. Det er derfor, at vi ved at vaccinere børn i alderen 2-6 år kan forebygge mange influenzatilfælde i den samlede befolkning, herunder også tilfælde i sårbare grupper, der kan blive alvorligt syge af influenza.

På sundhed.dk kan du se en oversigt over dine vaccinationer og registrere vaccinationer, som ikke tidligere er blevet registreret. Hvis du har børn, som er under 15 år, kan du også se deres vaccinationer.

Børns vaccinationer

 • Hvis du har børn, som er under 15 år, kan du klikke på dit navn og derefter vælge dit barns navn, for at se barnets vaccinationer.
 • Hvis dit barn er fyldt 15 år kan du ikke se barnets vaccinationer. 
 • Forældres adgang til børns data ophører, når barnet fylder 15 år. Herefter kan barnet selv få adgang via MitID.

Bemærk, at for børn født sidst i 1990’erne, kan nogle vaccinationer være registreret på et af forældrenes sundhedskort og CPR-nummer, hvis barnets sundhedskort ikke har været udstedt/medbragt ved konsultationen.

Hvilke vaccinationer kan du finde i oversigten?

Det er ikke alle vaccinationer, der vises i oversigten. Du kan se en vaccination:

 • Hvis du har modtaget vaccinationen efter 15. november 2015. Hvis du har modtaget en vaccination, men ikke kan se den, skal du kontakte din læge.
 • Hvis vaccinationen er betalt af Sygesikringen og givet efter 1996. Bemærk, at der kan gå op til 3 måneder, før vaccinationen er synlig.
 • Hvis vaccinationen er udskrevet på recept fra 2016, og du selv har hentet den på apoteket. Bemærk, at hvis du har købt vaccinationer til børn eller andre familiemedlemmer, kan disse vaccinationer også være blevet registreret på dit vaccinationskort. Hvis du ønsker at få rettet en vaccination, skal du tale med din læge.
 • Hvis du selv har registreret vaccinationen. Du kan selv registrere vaccinationer, som ikke tidligere er blevet registreret, fx hvis du er blevet vaccineret i et andet land.

Skrevet af redaktionen på sundhed.dk 

Lovgivning

Læs også

Andre sider

Gladsaxe Kommune
Rådhus Allé 7
2860 Søborg

CVR: 62761113

Telefon: 39 57 50 00
kommunen@gladsaxe.dk

Borgerservice

Telefontid

Mandag-fredag: 9-14

Personlig henvendelse

Kun med tidsbestilling. Bestil tid på gladsaxe.dk/bestiltid

Åbningstid

Mandag-onsdag og fredag 10-14
Torsdag 10-18

Få teksten læst op Tilgængelighedserklæring Giv os feedback