Skip til hoved indholdet
  Hjem Borger Sundhed og omsorg Træning, støtte og sygdom Sund livsstil Røgfrit Gladsaxe Tobak -og nikotinfri skoletid

Tobak -og nikotinfri skoletid

Den 1. august 2021 blev der med seneste rygelov indført røg og nikotinfri skoletid, i alle grundskoler og på alle ungdomsuddannelser i Danmark. Det betyder at elever og studerende ikke må ryge eller bruge nikotinprodukter i skoletiden, på kurser og lejrskoler. 

Der er ligeledes forbud mod røg og brug af nikotinprodukter indendørs i alle kommunens faciliteter, herunder idrætshaller, svømmehaller med videre

Læs mere

Børn og unges umodne hjerne er særlig følsomme for nikotin, og unge bliver hurtigere nikotin afhængige end voksne. Hjerne er først færdigudviklet omkring 25-årsalderen og mens den unge hjerne er under udvikling, kan nikotinen påvirke udviklingen af de nervebaner i hjernen der kontrollerer opmærksomhed og læring.

Det er påvirkninger i forhold til:

 • Kognitive funktioner 
  Nikotinbrug kan have en skadelig effekt i forhold til opmærksomhed og motivation 
 • Selvkontrol 
  Nikotin i barn- og ungdommen kan få betydning for selvkontrol, fx evnen til at regulere følelser og impulsivitet
 • Stress
  Nikotinbrug hos børn øger risikoen for senere at udvikle høj stressfølsomhed 
 • Hjernen
  Nikotinbrug i ungdommen kan medføre, at der udvikles en betændelseslignede tilstand i hjernen, og forskning tyder på, at netop betændelsen har betydning for de forstyrrelser af hjernens modning der fører til øget risiko for angst og depression og øget afhængighed. 

 

Elever, studerende og ansatte der har brug for hjælp til at stoppe, enten med at ryge, eller bruge nikotinprodukter som tyggetobak, nikotinposer, Vapes eller E- cigaretter, har mulighed for at få hjælp til et forløb.

Forebyggelsescentret tilbyder gruppeforløb og individuelle samtaler til unge der ønsker hjælp til at slippe afhængigheden. Ved tilmelding ringer en rådgiver til den unge, og laver aftaler om forløb, så I kan komme hurtigt i gang. 

Gladsaxe Kommune tilbyder at afholde kurser på uddannelsesstederne. Eller elever og ansatte kan deltage på kurser i Forebyggelsescenter, også hvis de ikke har bopæl i Gladsaxe Kommune. 

Har jeres uddannelsessted ønske om at hører mere om hvilke muligheder, der er for hjælp til at ryge eller nikotinstop kan I kontakte Forebyggelsescentret. 

Vil du vide mere?

Gladsaxe Kommune
Rådhus Allé 7
2860 Søborg

CVR: 62761113

Telefon: 39 57 50 00
kommunen@gladsaxe.dk

Borgerservice

Telefontid

Mandag-fredag: 9-14

Personlig henvendelse

Kun med tidsbestilling. Bestil tid på gladsaxe.dk/bestiltid

Åbningstid

Mandag-onsdag og fredag 10-14
Torsdag 10-18

Få teksten læst op Tilgængelighedserklæring Giv os feedback